Hjem

Hillersdals Hyggeside

Se de lækre opskriftre bage og kage opskrifter

eller læs min børnebog gratis. 

Lækre  og nemme Romkygler


1 Mazerintærte (købe kage)

1 Hindbærrulade (købekage)

2 spk usødet kakao pulver

1 spk hindbærbærsyltetøj

½ flaske Romessens


Masses sammen og rulles ud i kokos eller krymmel.


Koldhævet Boller


600 g vedemel

500 g valgfrit mel (havregryn, spelt m m)

1 spsk groft salt

2 spsk honning

½ pk gær

1,2 L vand

200 g valgfrie kærner (solsikke, hørfrø mm)


Gæren røres ud i 200 ml lunken vand. Resten blandes sammen og stilles på køl minimun 12 timer. Dejen lægges i "klumper" på en bageplade ca 30 min før den skal en forvarmet ovn på 175 g varmluft med en lille smule vand i bunden af ovnen. Skal bages i 20-25 min i oven eller til de er færdige alt efter størrelse.

Brændte  mandler


400 g mandler 

250 g sukker

½ dl vand


Det hele kommes på en stegepande og varmes op til vandet er væk og sukkeret bliver hvidligt. Der skrues lidt ned for varmen og fortsættes med at varme. der røres i massen hele tiden til mandlerne bliver let blanke. Det hele hældes på et stykke bagepapir og køles af.

Jøde kager


300 g mel

140 g sukker

2 knivspids hjortetaksalt

250 g smør

1 æg


Pynt 

1 æg

4 spsk sukker med kanel

evt mandelflager/hakket mandler


Ældt dejen sammen med fingrene. Rulles til en lang pølse og lægges i fryser i ca 30 min. Skær tyndeskiver af dejen som lægges på en bageplade med pagepapir. Pensles med æg og drys med kanelsukker. Bages ved 175 g varmluft ovn i 5-8 min alt efter tykkelse. 

Koldskål til hverdag og fest


1 L. Tykmælk eller A38

1 L. kærnemælk

1 tsk frisk citronsaft

6 stk vanliesukker

6 spk sukker


Piskes sammen og spise med kammerjunker eller friske frugter.


Pamdekager



150 g Mel

4 dl mælk

3 æg

50 g flydene smør/magarine


Det hele hældes i en skål og piskes godt sammen. 

Kom lidt magarine på en varm stegepande og hæld en passende mængde dej på pande. Vendes når dejen er bagt igennem. 


Serveres med is, syltetøj eller sirup.

Havregryndskugler

 250 g havregryn

50 g  usødet kakao pulve

6 skefuld varm kaffe

125 g Magarine/smør

2 tsk mandel essens

200 g sukker


Det hele blandes og masses sammen til en stor masse. Der rulles små kugler i passende størrelse og rulles derefter i kokosmel/ krymmel 


Ris a la mande Kage


Bund:

200 g Bastognekiks eller Brunkager/julesmåkager

150 g Smør

Smør smeltes i gryde/pande og kagerne knuses og kommes i den smeltet smør. Hældes i springform og presses sammen/fladt. Sættes på køl men man laver det næste.


Fyld:

500 g færdig Risalamande

3 Blade Husblas lægges i vand i 10. To skefuld risalamande varmes og husblas kommes i og vendes til det er helt smeltet. Så vendes det i resten af rialamanden og kommes op i springformen ovenpå kagebunden og glattes ud.  Sættes på køl mens man laver det næste.


Top:

4 blade husblas lægges i vand i 10 min.

½ L kirsebærsous varmes og husblas vendes til det er helt smeltet. Kirsebær kan sies fra hvis man ønsker det. Det hæles på risalamanden og kommes på køl igen til det skal spises.


Pyntes med Mandelflager/splitter eller andet man ønsker.


Råcrem


2 æg

1 spsk sukker

1½ dl fløde

1 tsk vaniliesukker


Æg , vaniliesukker og sukker piskes sammen. Fløde piskes til flødeskum og så vendes det forsiktigt sammen til en luftig masse.


Norske Klejner


2 spk usødet kakao pulve

150 g vandlunkent

50 g gær

500 g hvedemel

1 teske stødt kardemomme

10 g vaniliesukker

1 citron økologisk

2 æg

100 g smør

1 knivspids salt

1 kg Palmin (ialt 2 pakker)


Rør gæren ud i vandet.
Hvedemel, vaniljesukker og kardemomme blandes og kommes i vandet. Tilsæt æg, smør og et knivspids salt. Riv citronskal i og tilsæt 1 sk citronsaft.
Ælt nu dejen ved middel hastighed i cirka 10 minutter i en røremaskine.
Skålen tages af og den dækkes af et viskestykke og skal hæve i 30 min. 
Rul så dejen ud til en rektangel på cirka 50 gange 20 centimeter.
Med en klejnespore/kniv deles dejen på den lange led, så du har to baner på hver 10 centimeter i bredde og cirka 50 centimeter i længden.
Skær dem ud så de er 5cm gange 10 cm
Lav en ridse i midten hvorefter du vrider klejnerne.
Kog palminen op, så den kommer på 180 grader.
Kog klejnerne cirka to minutter på hver side så de bliver guldne på begge sider.
Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle så de kan dryppe af. 

Lav en glasur med resten af citronsaften og evt lidt frugtfarve og pynt klejnerne når de er kølet lidt af. Spises samme dag da de kan blive tørre og kedelige dagen efter.